Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Generálním partnerem Moravské filharmonie Olomouc je Veolia Energie

Spojení nadnárodního potenciálu Moravské filharmonie Olomouc s mezinárodní skupinou Veolia dalo vzniknout novému partnerství. Pro následující dvě koncertní sezony se společnost Veolia Energie ČR stává generálním partnerem Moravské filharmonie Olomouc.

Pilířem vzájemné spolupráce jsou podpora, prezentace a participace v rámci připravovaného turné v zahraničí. Filharmonie se chystá postupně vystoupit v Maďarsku, Chorvatsku, Rakousku, Polsku, Švýcarsku a USA. „Skupina Veolia není jen jednou z mnoha mezinárodních korporací, ale skutečně klíčovým stakeholderem ve svém oboru. Pevně věřím, že toto unikátní spojení a potenciál ukáže, že spolupráce v oblasti veřejné neziskové služby a soukromého sektoru může být přínosem oběma subjektům i olomoucké veřejnosti,“ uvedl ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman. Otevření procesu k získání silného a strategického partnera předcházelo téměř půlroční jednání. „Zde je na místě zmínit poděkování olomouckému primátorovi Miroslavu Žbánkovi, který stál v jeho úvodu,“ ozřejmil ředitel Jonáš Harman.

Letošní jubilejní sezónu, jejímž leitmotivem Rok české hudby, bude Moravská filharmonie vedle koncertů pro domácí publikum, slavit právě na zahraničních pódiích. V květnu ji čeká turné s koncerty v maďarské Budapešti, Pécsi, chorvatském Varaždinu a Dubrovníku a na podzim pak tři výjezdy do Polska do prestižních sálů ve Varšavě, Štětíně, Katovicích a Gdaňsku. Na začátku roku 2025 pak zavítá do švýcarských měst Luzern, Basilej a aktuálně se připravuje tak na turné v USA.

„Považujeme za důležité podporovat regionální projekty a subjekty a pomáhat jim v jejich záslužných aktivitách nebo rozvoji. Výběr vždy pečlivě zvažujeme ve spolupráci s městem, aby naše podpora směřovala tam, kde je to potřeba,“ uvedl za generálního partnera Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie ČR. „Moravská filharmonie Olomouc je významnou součástí kulturního a společenského dění v Olomouci a svými zahraničními aktivitami přesahuje regionální význam. Je nám ctí podpořit jeden z nejvýznamnějších orchestrů v ČR. Přejeme mu hodně úspěchů na domácí i zahraniční půdě,“ vyzdvihl ředitel Vrbka.

Díky unikátnímu atributu v podobě univerzálního hudebního jazyka je Moravská filharmonie Olomouc klíčovým aktérem na poli (nejen) kulturní diplomacie města i kraje. Vedle primární činnosti, kterou je poskytování veřejné kulturní služby v podobě koncertů, edukačních aktivit a dalších projektů, je jejím důležitým posláním právě předvedení českého hudebního umění a reprezentace Olomouce v zahraničí.

Součástí dlouhodobé strategie generálního partnera Moravské filharmonie Olomouc, předního výrobce a distributora energií společnosti Veolia Energie ČR, je v oblasti společenské odpovědnosti podpora neziskových subjektů a aktivit v oblasti kultury, sportu a sociálních služeb. Hlavní energetické komodity – teplo a teplou vodu – dodává společnost Veolia do 580 tisíců domácností a společně pak s elektřinou a dalšími komoditami jako jsou chlad, plyn, stlačený vzduch a dusík je dodává do více než 300 průmyslových podniků a 1800 zařízením v terciálním sektoru. Veolia Energie je zároveň prvním nezávislým provozovatelem sítě chladu na českém trhu.



Moravská filharmonie Olomouc vznikla v roce 1945 a patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény mezi které patří např. dirigenti Otto Klemperer a Václav Neumann, houslisté Josef Suk a Gidon Kremer či violoncellista Pierre Fournier. Za dobu své existence si vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Orchestr se rovněž řadí k autentickým interpretům klasiků české národní hudební kultury: Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Těleso má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.



Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Dnes 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:38, vydáno dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Dolních Vítkovicích odstartoval první letošní Pojez fest. Jeho součástí byl i Den s Technotrasou

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě zaplnili milovníci dobrého jídla. Uskutečnil se tady už 3. ročník Pojez festu, který zároveň lákal návštěvníky na technické atraktivity Moravskoslezského kraje.

Crossfitové závody v DOV prověřili celkovou zdatnost sportovců

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě patřila klasickým crossfitovým závodům. Ve venkovní tělocvičnu se proměnil prostor u Bolt toweru, kde si změřilo síly i kondičku na 140 soutěžících.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.